Printen met een 3D pen.

Wat is het?

De 3D pen ziet eruit als een dikke pen. Je vult de pen met filament, een soort plastic (nylon) draad in heel veel verschillende kleuren.

De pennen zijn via Internet te koop bij bijvoorbeeld 3Dimension of 3Dprinterpen. 

3D pen

3D pen

 

 

 

 

 

 

Wat kun je er mee?

Met een 3D pen zijn op een makkelijke manier al hele leuke ontwerpen te maken. Het vergt even een handigheidje maar na wat oefenen, kun je zelf ontwerpen, schrijven met de 3D pen. Of je kunt een bestaande afbeelding overtrekken.

Het filament wordt vrij snel hard. Als het hard is, kun je het ontwerp van het papier afhalen, eventuele papierresten nat maken om te verwijderen.

Je werkt in de pen met één kleur filament tegelijk. Zorg er voor dat je niet onderbreekt in het ontwerp maar in één vloeiende beweging doorgaat, dat geeft het mooiste resultaat.

Onderstaand een aantal voorbeelden gemaakt met een 3D pen.

 

3D pen

De  pen

3D pen

Een ketting

3D pen

Oorbellen

3D pen

Oorbellen

3D pen

Schilderij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3D pen

Ketting met hanger

3D pen

Ketting met tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

3d pen

Tekening

3D beeldje

3D beeldje

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een 3D printer?

Naast 3D pennen zijn er ook 3D printers. De mogelijkheden van de printers zijn enorm.  Met een 3D printer kun je eigenlijk elk denkbaar object printen.

De beperkingen hangen vooral af van het soort printer waarmee je print.  Ik zou zelf nu nog geen 3D printer aanschaffen maar gebruik maken van de bedrijfjes die voor je uitprinten. Zij printen in verschillende materialen: zilver, goud, roestvrij staal, nylon plastic, zandsteen.

De maximale grootte ligt meestal rond de 20x20x20 cm. In principe is je print altijd in 1 kleur, afhankelijk van het materiaal waarin je print zijn er verschillende kleuren. Wanneer je in zandsteen print kun je in full colour printen.

De ontwikkelingen op het 3D print gebied gaan heel erg snel, hoelang zal het duren voordat ieder huishouden zijn eigen 3D printer heeft?

Meer hier over in mijn blog over 3D printers en de mogelijkheden.

 

Leuk filmpje van het Klokhuis over 3D printen.

 

Facebooktwittermail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *