Vilten op zijde: Nuno vilten

Follow my blog with Bloglovin

Nuno vilten, welke zijde is geschikt?

Naast het verven van zijde ( hoe je dat doet lees je in mijn blog over zijdeschilderen met de Shibori techniek), leent zijde zich er ook goed voor om het met schapenwol te vervilten.  Vilten op zijde: Nuno vilten is het vilten van wolvezels op zijden stof.

Chiffon  is hier erg geschikt voor.  Chiffon zijde is een fijndradige, transparante zijde. Een voileachtig crêpe weefsel in taftbinding. Ook wel Voile genoemd of Mousseline.

Heb je meer ervaring met nuno vilten dan kun je ook Pongee zijde nummer 5 gebruiken om te vilten. Pongee is een lichte en fijne kwaliteit zijde. Pongee zijde wordt het meest verkochte  voor zijden sjaals. Pongee zijde is ook perfect voor zijdeschilderen.  De sjaals zijn vaak goedkoop in aanschaf.

Wat heb je nodig?

  • Zijde
  • Wol
  • Zeep
  • Ondergrond
  • Azijn

De keuze is gevallen op een witte zijden sjaal van Chiffon 3.5, 180 x 45 cm.  Door de beetje open structuur van de stof, dringen door het vilten de wolvezels door de Chiffon heen.

Nuno vilten de materialen

Olijfzeep, Chiffon sjaal.

Om de wol te kunnen vervilten op de zijden stof heb je olijfzeep (of groene zeep) en natuurlijk wol nodig. Mijn keuze is gevallen op paarse lontwol in 3 verschillende varianten: 100% wol, 100% zijde en 50% zijde – 50% wol.

Luchtkussenfolie als ondergrond om op te vilten, zeker 2x zo groot als je werkstuk.

Nuno vilten de materialen

Lontwol: 100% zijde, 50% zijde – 50% wol, 100% wol.

Hoe ga je te werk met Nuno vilten?

Je lost ca 10 gram geraspte olijfzeep op in lauwwarm water. Je kunt die doen in een speciale vernevelaar maar je kunt ook een flesje gebruiken waar je gaatjes in de dop hebt geprikt (10 gram olijfzeep is afgestemd op het formaat van een klein cola flesje).

 

Nuno vilten materiaal

Olijfzeep, rasp

Nuno vilten materiaal

Olijfzeep opgelost in lauwwarm water in een flesje met gaatjes in de dop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens spreid je de luchtkussenfolie uit op je ondergrond. Let op de noppenkant aan de wolkant. Door wrijving over de noppen wordt ook de binnenkant goed gevilt. Een rieten strandmat is een alternatief voor folie. Op de luchtkussenfolie leg je de Chiffon sjaal en op de sjaal ga je de wol(dakpansgewijs) leggen in een motief of op een willekeurige manier.

 

Luchtkussenfolie, Chiffon sjaal, wol

Luchtkussenfolie, Chiffon sjaal, wol

 

100% wol, 50% zijde- 50% wol

100% wol, 50% zijde- 50% wol

 

 

 

 

 

 

 

 

100% wol, 50% zijde-50% wol, 100% zijde

100% wol, 50% zijde-50% wol, 100% zijde

 

nuno vilten materiaal

 

Nadat je tevreden bent met hoe de wol is verdeeld over de sjaal, kan het nuno vilten beginnen. Ik heb ongeveer 30 cm van de sjaal redelijk dik met wol bedekt.

Je maakt het werkstuk goed nat met het lauwwarme mengsel van water en olijfzeep. Je vouwt het luchtkussenfolie over het werkstuk heen en maakt ook de bovenkant van de luchtkussenfolie wat nat om soepeler te kunnen wrijven. Je wrijft eerst alle lucht weg en vervolgens ga je met beide handen in cirkels wrijven.  Dit doe je tot dat je merkt dat de vezels vast gaan zitten. Vervolgens rol je de sjaal met luchtkussenfolie in een handdoek en ga je met beide handen het ingepakte vilt rollen. De rol openen, het werk een kwartslag draaien, inpakken en weer rollen. Veel rollen maakt het vilt steeds compacter en kleiner. Vind je je vilt voldoende compact dan komt de nabehandeling van het nuno vilten.

 

Luchtkussenfolie en olijfzeep

Luchtkussenfolie en olijfzeep

Nuno vilten materiaal

luchtkussenfolie en sjaal opgerold in een handdoek

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilt goed uitspoelen in water met een scheutje azijn. Je kunt nu met een handdoek het water uit het vilt drukken en laten drogen. Of zoals ik heb gedaan, de sjaal een 50-100 keer hard op de tafel gooien. Het vilt krijgt zo van schrik extra ribbels en structuren en wordt steviger.

Nuno vilten materialen

Uitspoelen met koud water met azijn.

Nuno vilten materiaal

Nat vilt 50-100 x hard op tafel gooien

 

Nuno vilten materiaal

De wolvezels komen door de achterzijde van de Chiffon sjaal heen

 

Door het onder andere ook gooien van de vilt op de tafel is er 20-25% krimp opgetreden en is mijn sjaal nog ca 140 cm lang. Om de sjaal niet te kort te laten worden vilt ik maar een zijde van deze sjaal.

 

Chiffon zijde sjaal met vilt

Chiffon zijde sjaal met vilt

nuno vilt

Nuno vilt

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaand een voorbeeld van een sjaal waar wel beide zijden zijn gevilt. Er is minder wol gebruikt en  het vilt is niet op tafel gegooid daardoor is het wat minder compact geworden en er is minder krimp opgetreden.

Chiffon sjaal met wolvezels

Chiffon sjaal met wolvezels

Chiffon sjaal met vervilte wolvezels

Chiffon sjaal met vervilte wolvezels

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiratie op doen?

Wil je ook beginnen met een vilt werkstuk dan kun je bijvoorbeeld inspiratie op doen door het boek Vilt in Beeld te lezen. Naast  dat er werk van verschillende vilt kunstenaars wordt besproken, wordt er ook aan de hand van recepten verschillende vilt technieken uitgelegd.

Al mijn materialen heb ik aangeschaft in de webshop Zijdewinkel.

 

 

 

 

Facebooktwittermail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *