3D printen: wat is het?

 Wat is 3D printen?

3D printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer.

Van een plastic bekertje tot gouden sieraden,  je kunt in veel verschillende materialen printen. Ook hele complexe vormen kunnen geprint worden met een 3D-printer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Steeds meer kunstenaars en ontwerpers gebruiken 3D printen om bijzondere objecten mee te maken.

3D printer

3D printer in werking

3D printer

 

 

 

 

 

 

3D printer3D printer

 

materiaal nylon

Materiaal nylon

 

 

 

 

 

 

 

Wat kun jij er mee?

Op de foto site van de Hema kun je zelf sieraden en telefoonhoesjes ontwerpen en in verschillende materialen uit laten printen.

Het is zelfs soms bij de  Hema mogelijk om een bodyscan te laten maken en daarvan een beeldje te laten printen. Breng je een bezoek aan Madurodam dan kun je in Fantasitron een scan laten maken en het beeldje uitlaten printen in fullcolor zandsteen.

De 3D printer

Ik zou zelf nog geen 3D printer aanschaffen. Er zijn op Internet heel veel bedrijven te vinden die je eigen ontwerp printen in 3D, bijvoorbeeld Shapeways. Met een 3D printer kun je elk denkbaar object printen. Er zijn verschillende, ook gratis, ontwerpprogramma’s om mee te werken.

3D buste

3D buste

 

Hoe groot kan ik 3D printen?

Op dit moment ligt het meest gangbare formaat rond de 20x20x20 cm. Printers ontwikkelen zich echter elke dag en formaten veranderen. De printers worden preciezer en makkelijker te gebruiken.

 

 

 

 

Welke kleuren kan ik gebruiken?

In principe print je in één kleur. Afhankelijk van het materiaal waarmee je print, zijn er verschillende kleuren. Alleen wanneer je met zandsteen print, kun je meerdere kleuren (full color) printen. De ontwikkelingen gaan heel erg snel dus wie weet in de toekomst kun je met meerdere materialen en meerdere kleuren printen (zie Shapeways voor verschillende materialen).

Hoe kan ik een bestand maken?

Er zijn verschillende programma’s om een bestand mee te maken, bijvoorbeeld Blender, SketchUp en Tinkercad. Tinkercad is een makkelijk programma direct gekoppeld aan Shapeways. Dat maakt het printen van je bestand/object heel eenvoudig.

 

3D uiltje

3D uiltje

 

Tinkercad

Bij Tinkercad begin je met het aanmaken van een account en start je de tutorial. Het programma slaat automatisch je ontwerp op.  Wanneer je opnieuw inlogt met je Tinkercad account vind je weer al je ontwerpen. Kleur is in principe niet belangrijk, mits je je ontwerp in zandsteen laat printen. Anders kun je de kleur later kiezen, als je het materiaal kiest in Shapeways.

 

 

 

Is je ontwerp klaar, dan ga je links bovenin Tinkercad naar Design en kies je de optie ‘order a 3D print’.  Vervolgens kies je Shapeways en kies je de kleuren optie.  Je wordt automatisch doorgestuurd naar de website van Shapeways.

Heb je een account aangemaakt bij Shapeways, dan zie je rechts bovenin een 3D model van je ontwerp. En daaronder per materiaal de prijs. Kies het materiaal waarin je wilt printen. Als het ontwerp niet printbaar is, staat onder Auto Checks een rood vinkje.  Er wordt uitgelegd wat je moet aanpassen.

Is alles printbaar dan kies je ‘add to chart’ en kun je door naar het betalingsmenu. Shapeways vraagt een vast bedrag aan opstartkosten en vervolgens een prijs per cm3.

Het duurt ongeveer 2 weken voordat je ontwerp thuis bezorgd wordt.

 

3D konijn

3D konijn

3D klomp

3D klomp

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerpen van sieraden voor een 3D printer

Wil je je eigen sieraden (ringen, kettingen, armbanden, sleutelhangers) ontwerpen dan is  Zazzy.me de site om te gebruiken. Op redelijk eenvoudige wijze ontwerp je bijvoorbeeld een ketting met een 3D beeldje of een tekst. Of je upload je eigen ontwerp. Daarna kun je kiezen uit verschillende materialen (nylon in verschillende kleuren, gold plated shiny steel, stainless steel, matte black steel, sterling silver, rose gold plated brass en gold plated brass) om het ontwerp in te laten printen. De stappen wijzen zich vanzelf.

 

roze ketting3d ketting

 

Wil je naast het ontwerpen ook een eigen winkeltje? Kijk dan eens op Zazzy.co. Er wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je je eigen winkeltje kunt aanmaken en je zelf ontworpen sieraden kunt verkopen.

Hele leuke sites die zeker een bezoekje waard zijn.

 

Wil je meer weten over 3D printen met een pen, lees dan de blog Printen met een 3D pen.

 

 

Facebooktwittermail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *