Zentangelen: een ontspannende bezigheid


Doedelen voor gevorderden

Onbewust heb je je waarschijnlijk al eens met het maken van een zentangle beziggehouden. Tijdens saaie vergaderingen of lange telefoongesprekken dwalen je gedachten af en krabbel je onbewust poppetjes, patroontjes, bloemetjes etc. op papier. Je bent aan het doedelen. Doedelen gebeurt onbewust, zentangelen bewust en uiterst geconcentreerd.

Een zentangle is een ingewikkelde uitziende tekening van herhalende patronen, vaak in zwart-wit maar ook in kleur. De tekeningen zien er ingewikkeld uit maar zijn vaak verrassend simpel te maken. De zentangle wordt lijn voor lijn opgebouwd. Het werkt mediterend omdat je je concentratie richt op het tekenen van fijne lijntjes in verschillende patronen. Je moet echt je hoofd erbij houden om de lijnen neer te zetten.

Maria Thomas (calligrafe) en Rick Roberts (meditatie-monnik) uit de Verenigde Staten hebben deze vorm van tekenen ontwikkeld. Bezig zijn met zentangelen bevordert de concentratie en de creativiteit. Het is een heel ontspannende bezigheid.

Zentangle-boeken

Er zijn bij ECI, Bol.com, Bruna verschillende boeken over zentangelen aan te schaffen maar ook op internet is heel veel informatie/voorbeelden te vinden over hoe te werk te gaan. Er zijn ook verschillende tutorials op YouTube te vinden en er worden workshops gegeven..

Een ontspannende bezigheid

Het leuke van deze teken-, kunst- en meditatievorm is dat je er weinig voor nodig hebt: een stuk papier en een potlood of pen is voldoende. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Speciaal papier,  inktpennen, bijvoorbeeld van Sukura Pigma Micron of iDentipen. Omdat je van tevoren niet bedenkt wat je gaat tekenen, kijk je gewoon lijn voor lijn welke kant je tekening opgaat.

Je eerste Zentangle

In een paar eenvoudige stappen kun je je eerste Zentangle maken. Concentreer je en houd dat je niets verkeerd kunt doen. Een leeg vierkant, Zentanglekaart (tile) is je startpunt. Zet met potlood in elke hoek een punt. Dit zijn de contactpunten waarmee je de rand gaat maken. Verbind de vier punten,  zodat een rand of kader ontstaat.  Je kunt de rand van het kader recht maken, maar ook gekruld of…dit bepaal je helemaal zelf! Teken een basislijn (string). Deze lijn mag zigzaggen, krullen, cirkelvormig zijn. Jij bepaalt hoe jouw basislijn eruit ziet.  Vul met een zwarte pen je Zentanglekaart (tile) in met tangles (wirwar van patronen). Je mag een segment ook leeg laten. Als je klaar bent, kun je ook nog met potlood schaduw en diepte aanbrengen.

Zentangle papier zwart wit

En nu niet op een papiertje

Ik ben ook gestart met Zentangelen en heb er voor gekozen dit niet op papier te doen maar op een leuke spiegel, te koop bij Ikea. Ik heb de spiegel wel eerst geschilderd met krijtverf van de Action (HOME DECO decorative hobby paint, verkrijgbaar in verschillende kleuren) En een klein dienblaadje van de Action. Aan de afbeeldingen hieronder zie je hoe ik te werk ben gegaan. De Zentangles zijn ingekleurd met acryl stiften van , echt heel erg fijn materiaal om mee te werken.

Spiegel

zentangelen acryl verf stiftenZentangelen acryl verf stifZentangelen acryl verf stift

 

Dienblad

Zentangelen acryl verf stiftZentangelen acryl verf stiftZentangelen acryl verf stift

Zentangelen acryl verf stiftzentangelen acryl verf stift

 

Facebooktwittermail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *