Zijde schilderen, de Shibori techniek

Follow my blog with Bloglovin

 

Over Shibori

Shibori is een Japanse verftechniek waarbij het meestal gaat om het vouwen, draaien of afbinden van de stof en vervolgens het verven in indigo. Wat wordt gebruikt om de stof af te binden zal de kleurstof tegenhouden, waardoor er patronen ontstaan.shibori kimono1

Zijde schilderen met de magnetron

Deze blog gaat over het schilderen op zijde. Wil je meer weten over het vilten op zijden stof: nuno vilten lees dan mijn blog hierover.

Zijde schilderen met de magnetron is eenvoudig en snel. Ik heb eerste een paar proeflapjes gemaakt om de combinatie van kleuren en de afbind techniek te bepalen. Op onderstaande foto zie je drie totaal verschillende kleur combinaties, door de stof goed nat te maken lopen de kleuren door elkaar heen en krijg je mooie mengkleuren om mee te experimenteren. De techniek van het rood bruine lapje is lijnen met stiksteken en oprollen en afbinden. Het groene lapje is gevouwen en opgerold en afgebonden. Bij het paarse lapje zijn eerst puntjes gebonden en vervolgens zijn de punten naar elkaar gevouwen en is het lapje opgerold en afgebonden. Het lapje met de pasteltinten is zigzag gevouwen en afgebonden.

proeflapjeszijde schilderen

 

 

 

 

 

Welke materialen gebruik je?

Voor het zijde schilderen heb ik  zijdeverf van Zijdar gebruikt, te bestellen via de Zijdar website. De verf is er in flacons van verschillende formaten:  30 ml met een pipet, 275 ml en 1000 ml.  Verder is het goed om handschoenen aan te trekken en een schort voor te doen want de verf gaat niet meer uit je kleding. De verf kun je opbrengen met een kwast of met een pipet. Ik heb gekozen voor een pipet omdat je daarmee ook heel goed tussen de gebonden stof kunt komen.

materialenmateriaal

 

 

 

 

 

Hoe ga je te werk?

Je begint met het bepalen van je afbind techniek. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld met stiksteken een motief maken op het lapje en het samentrekken en eventueel nog met touw om wikkelen. Allemaal puntjes stof met touw omwikkelen (hierdoor ontstaan cirkels op de stof), zigzag vouwen, stof indraaien en afbinden.  Je moet het uitproberen om te zien wat het effect is.

Onderstaand afbeeldingen van een aantal technieken. Mijn ervaring met het rijgen is dat het effect heel erg subtiel is. Na het rijgen is het daarom goed om het lapje ook nog even te vouwen en af te binden.

 

stiksteken 1stik steken 2

 

 

 

 

 

Voor de sjaal die ik heb gemaakt, heb ik eerst gelijk verdeeld over de sjaal puntjes afgebonden en vervolgens de sjaal opgerold, ingedraaid en afgebonden. Het kleuren met de inkt bouw je op. Door de stof nat te maken vermengen de kleuren zich makkelijker en kun je dus met primaire kleuren, secundaire kleuren maken. Wil je zo min mogelijk wit van de stof zien als de stof geverfd is,  ga dan met het pipetje met verf ook nog tussen de stof zodat het goed dekt.

IMG_5196 afbinden

IMG_5198

Hoe fixeer je de verf?

Nadat je tevreden bent met het zijde schilderen moet de verf gefixeerd worden. Ik heb hiervoor gekozen voor een snelle en simpele manier met de magnetron.

  • Leg het natte werk in een magnetronschaal.

magnetronschaal

 

 

 

 

 

  • Dek de schaal af met een deksel of met magnetronfolie. Zitten er geen gaatjes in de folie, prik er dan gaatjes in.
  • Stel de magnetron in op 600 Watt, 4 minuten.
  • Daarna het werk uit de schaal halen en goed uitspoelen met water met een scheut azijn. Azijn zorgt voor een mooie glans.
  • Voorzichtig in een handdoek wikkelen en het water er uitdrukken
  • Al het touw voorzichtig los halen/knippen, het werk uitvouwen.
  • En vervolgens droog strijken.

 

Het eindresultaat

Met zijde schilderen zijn iedere keer weer verrassende resultaten te behalen.

sjaal 2

sjaal 1

Facebooktwittermail

3 gedachten over “Zijde schilderen, de Shibori techniek

  1. Geachte Lezer, ik heb vroeger wel schilderijen geschilderd, ik moest de kleine schilderingen na het drogen, de zijde fixeren dat deed ik in een hogedruk pan, alleen de grote schilderijen moest in ergens toen laten doen, dat was in de jaren 1990. Nu lees ik dat het gewoon in de magnetron kan, en hoef het met de nieuwe soort verf niet meer met een hogedruk pan en kranten. Blijf de schilderingen dan ook echt mooi, en hoe gaat dit precies. Met vriendelijke groet E. J. M. van Oijen de Bruin.

    1. Beste mevrouw van Oijen, ik heb geen ervaring met schilderijen. Ik denk dat je dit gewoon een keer moet uitproberen om te kijken of de kleuren goed blijven. Ik denk het trouwens wel maar nogmaals je weet het zeker als je het probeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *