Friendly Plastic Designer Sticks: wat een geweldig materiaal!

Wat zijn Friendly Plastic Designer Sticks?

Friendly plastic stick

Verschillende Friendly Plastic Sticks

Friendly Plastic Designer Sticks is een duurzaam, niet-giftig plastic dat wanneer verwarmd, een soepel, vouwbaar materiaal wordt dat gevormd kan worden in 2- en 3-dimensionale vormen. Friendly Plastic Designer Sticks koelt af en wordt hard in een paar minuten. Het kan hergebruikt worden door het opnieuw te verwarmen.

Ik heb alleen gewerkt met Friendly Plastic Designer Sticks. Er zijn ook plastic korrels, Plastic Pellets, die je kunt kleuren met bijvoorbeeld acryl verf, glitters en speciale inkt. Het komt er vast nog weleens van dat ik ook dat ga uitproberen. Maar voor nu heb ik alleen hangers voor aan een ketting gemaakt met de sticks.

Er zijn met de sticks ook heel eenvoudig, ringen, armbanden, kettingen of zelfs 3-dimensionaal objecten te maken omdat het materiaal zo goed te vormen is. En heel hard is als het is afgekoeld.

Hoe werkt het?

Friendly Plastic Designer Sticks maak je zacht op een grillplaat (wel een stuk bakpapier onder het ontwerp leggen) met een luchtföhn of in warm water (50°-60°C).

Voor de hangers die ik het gemaakt, heb ik eerst het ontwerp geknipt en bepaald en vervolgens op bakpapier op een grillplaat gelegd. Het vergt even handigheid. Staat de plaat te warm dan verbrand het (zie rechter hartje in onderstaande afbeelding).  Zo gauw het warm is, kun je het vormen op verschillende manieren.

Friendly Plastic Designer Sticks

 

Er zijn prachtige sieraden en objecten te maken met je handen en eventueel met gereedschappen. Je kunt bijvoorbeeld een armband vormen door een verwarmde stick om een plastic flesje te buigen en te wachten tot dat het afkoelt.
Friendly Plastic koelt af en wordt weer hard in slechts enkele seconden zodra je het in koud water plaatst. Door het in warm water te plaatsen of weer op de grillplaat te leggen of te verwarmen met de fohn, kun je Friendly Plastic Designer Sticks hergebruiken of veranderingen aanbrengen in je ontwerp.

Het resultaat

Ik heb dus alleen gewerkt met sticks en heb ook niet veel  materialen/gereedschappen gebruikt. Een schaar en kniptangetje om de vormen te knippen. Een sjabloon en een stift om de hartjes op de achterkant van de sticks te tekenen. Op het moment dat de Friendly Plastic Designer sticks warm en zacht zijn, heb ik met een saté prikker een gaatje geprikt voor de hangers. Je kunt dat er ook achteraf in ponsen.

materialen

Friendly Plastic Designer Sticks

hangertje hartje

 

 

 

 

 

hanger engeltjehangertjes

 

Er zijn via google verschillende webshops te vinden waar sticks, korrels en materialen te koop zijn.

 

 

 

Ook is er een leuk boek te kopen (in het Engels) bij Bol.com

 

Facebooktwittermail

3 gedachten over “Friendly Plastic Designer Sticks: wat een geweldig materiaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *