Catwalk, modetentoonstelling in het Rijksmuseum

Catwalk

Leuk om in de meivakantie te bezoeken is de tentoonstelling Catwalk in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot 16 mei.

Voor het eerst toont het Rijksmuseum een groots overzicht van hoogtepunten uit de eigen kostuumcollectie.  De tentoonstelling is vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf.

In zes zalen van de Philipsvleugel presenteert het Rijksmuseum t/m 16 mei 2016 mode in Nederland van 1625 tot 1960. Beginnend met de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

catwalk

Hoogtepunten

  • Een zeldzame linnen onderbroek van Hendrik Casimir I, graaf van Nassau Dietz (1612-1640)
  • De breedste jurk van Nederland; de bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt
  • De uiterst kostbare japon van kwetsbaar Blonde of zijden kloskant (1815-1820)
  • Een tafzijden cocktailjapon van Cristóbal Balenciaga (1951-1952)

 

De Catwalk

foto Foto Carola van Wijk

De modecollectie van het Rijksmuseum bevat ongeveer 10.000 voorwerpen: mannen-, vrouwen-, kinderkleren en accessoires vanaf 1700 tot 1960. Het museum bezit de vroegste Nederlandse kostuums, die in de 17de eeuw door leden van de Friese tak van de Nassau’s zijn gedragen en door stadhouder-koning Willem III.  Alles is gedragen door Nederlanders maar hoeft niet per sé in Nederland gemaakt te zijn.

Het Rijksmuseum verzamelt vanuit historisch perspectief, zoals de naoorlogse jurk gemaakt van zijden landkaarten van RAF-piloten.  Ook in Nederland-Indië heerste na de Tweede Wereldoorlog textielschaarste. Jeanne de Loos maakte daarom gretig gebruik van de zijden escape maps die op de markt kwamen.  Tijdens de oorlog droeg de bemanning van vliegtuigen van de Royal Air Force deze landkaarten van Azië op het lichaam. Als ze een noodlanding moesten maken konden ze zich overal oriënteren op de grond in India, China, Indochina, Thailand en Birma.

 

catwalk

Huisjapon van landkaarten

 

landkaarten

Detail

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Rijksmuseum verzameld vanuit design oogpunt met Yves Saint Laurents ‘Mondriaanjurk’ uit 1965.

catwalk

Mondriaan jurk

 

 

 

 

 

 

 

 

En vanuit kostuum-historisch: tafzijden cocktailjapon van Cristóbal Balenciaga (1951-1952). De modecollectie is voor het overgrote deel tot stand gekomen door schenkingen en legaten, aangevuld met aankopen.

 

Rondleidingen

Op de site van het Rijksmuseum zijn rondleidingen te boeken.

Elke zaterdag en zondag 13-14 uur. Dagelijks van 13-14 uur tijdens de meivakantie 30 april t/m 8 mei 2016 en Tweede Pinksterdag 16 mei 2016.

Impressie van de tentoongestelde kledingstukken

foto

Foto Erwin Olaf.

 

Japon met sleep, 1759. Vanwege de kwetsbaarheid van de 18-eeuwse japon draagt model Imre Stiekema hem op deze foto niet echt. Erwin Olaf portretteerde haar zoals toen gebruikelijk was: met de tepels net zichtbaar. Vervolgens zijn de foto’s van de japon en het model digitaal gecombineerd

 

 

 

 

catwalk

Japon met sleep ca 1750 – ca 1760

 

Helena Slicher droeg op haar trouwdag in 1759 deze japon, met een rok van maar liefst twee meter breed! Onder de rok droeg zij opzij wijde paniers, hoepels op de heupen. Bijzonder aan deze japon is, dat twee verschillende hofmodes zijn gecombineerd. Het lijf met ‘staart’ volgt de Engelse hofjapon (manteau), terwijl de losse sleep vooral voorkomt op het Europese vasteland.

 

catwalk

Prachtig geborduurde stof

japon

Detail

 

 

 

 

 

 

 

 

catwalkcatwalk

 

 

 

 

 

 

 

catwalk

Cocktailjapon 1951-1952

 

Cristóbal Balenciaga (1937-1068) uitgevoerd door Maison C. Kruysveldt de Mare (1905-1956).  Het handelsmerk van de Spaanse ontwerper Balenciaga was de ‘ballonjurk’ waarbij dubbelgevouwen taftzijde als een ballon uitstond.  De stroken aan de zoom en de ceintuur van dit exemplaar zijn ‘schuin op de draad’ geknipt.  Zo blijft de rok mooi bol staan. Mevrouw Brusse kocht de jurk in Amsterdam, maar misschien was het een origineel uit Parijs. Door haar slanke figuur paste zij goed in Parijse showmodellen.

 

 

 

Ook mode bij museum van Loon

loon

Museum van Loon toont voor het eerst het modegevoel van de familie van Loon. Originele kledingstukken worden getoond in combinatie met portretten, foto’s en accessoires. In 1901 woonde Thona van Loon het huwelijk van koningin Willhelmina en prins Hendrik bij. Zij droeg daarbij een galajurk die vervaardigd was door het Parijse modehuis Paquin. Deze jurk (uitgeleend door het Rijksmuseum) en de bijzondere daarbij behorende verhalen maken o.a. deel uit van de tentoonstelling die tot 30 mei te zien is.

 

 

Facebooktwittermail

2 gedachten over “Catwalk, modetentoonstelling in het Rijksmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *